Thursday, August 18, 2011

aqua landscape

Pergh.. lama nya x update blog.. hehehehe.. busy and sometime i got an idea to tell here but it lost by time and my busy work.. hahahahaha..recently no update.. ok.. hari nie da masuk 18 ramadhan 1432 hijrah bersamaan dengan 18 ogos 2011.. sok 19 ramadhan lau ikut kalender Islam, niela hari lahir ku.. alhamdulillah.. masih bernafas jasadku ni.. 


cantik kan?

2008-iaplc-grand-prize-work-cheng-sui-wai

nie.. ag cantik kan?

1-nguyen-tien-dung-2009-iaplc-grand-prize

yang nie ag unik kan3...? 

hahahaha.. napa aku letak gambar nie.? sebab tadi pagi ada perhimpunan bulanan di tempat kerja so, public speaking hari nie pasal aqua landscaping by one of member la IK.... interesting.. impressive.. fasinating.. n nga berjinak2 ke arah ini.. tapi yang basic la.. yang profesional da nie.. tapi x mustahil 1 fine day aku dapat buat camnie.. sapa tahu???? member pun ada ajar simple landscaping tadi.. ini sekaligus menarrik minat aku yang sememangnya sedang memelihara ikan gapi dalam aquarium kecik..yeah~~ dan dari sini aku da dapat idea.. i think i wanna start di rumah famili aku.. mula2 beli aquarium dulu with the filter and light.. next month beli pasir and soil and maybe aku gi curik batu-batu cun di tepi jalan ka tepi sungai ka laut ka.. kayu pun ok juga..
next beli klorin, baja ,ubat2 yang diperlukan. then design.. air pulak kena standby air paip yang dah simpan dalam bekas tertutup selama 3-4 hari for good pH and condition.. lupa plak.. beli lumut and aquatic plant yang simple jer..
cara pertama tuang baja aquatic plant (liquid) dalam akuarium tadi tengok saiz juga.. then letak pasir tadi dan selerakkan mengikut ketebalan yang sesuai. then amik batu yang di curi tadi letak di sudut akuarium bersama soil tadi. so ada dua sudut aork..pastu lau ada kayu , lilitkan lumut tadi dan letakkan bersama soil tadi.. susun elok. kalau mau tambah pokok pun boleh.. semai baik2.. and design la ikut kreativiti masing2.. selepas itu..cover landscape anda tadi pakai plastik dan tuang air yang disimpan tadi secara berhemah.. takut rosak pulak landscape tadi.. then da siap.. angkat plastik perlahan2.. dan biarkan dalam 20-30 minit jangan lupa letak klorin(ckit jer).. sampai mendakan tu mendap semula.. dan pasangg la filter dengan kadar kuasa yang sederhana takut tumbuhan tadi tercabut pulak.. pastu bolehla letak ikan apa yang kita nak.. hehehe.. siap...
^_^ ^_^
3-yuji-yoshinaga-2009-iaplc


pa2pun kalau kita mau buat nie.. its need passion, patient,payment.. hehehhe.. .

No comments: