Saturday, January 22, 2011

Allah lebih menyayangi dia

assalamualaikum wbt..  fuh~ aku sendiri xtau macam mana mau buka bicara ku ini..straight forward je la..
tanggal 13 januari 2011.hari khamis tepat pukul 4.00 am.. pergi seorang insan yang penting dalam hidup aku.. dimana darahnya juga mengalir dalam tubuh ku..antara orang yang aku sayangi.. aku dah kehilangan seorang atok...teman bicara ku di telefon kadang kala.. teman untuk bergaduh.. teman untuk bergurau..semuanya lah..


kali terakhir aku jumpa ngan atok aku.. hari raya tahun lalu.. dan itu lah kali terakhir aku berborak dengan atok aku eyes to eyes.. heart to heart.. almaklumlah kg atok kat lahad datu.. 6-7 jam dari rumah famili aku di rampayan kk..n aku pulak belajar di kuantan.. jadi jarang benar ketemu atok aku tu..
aku sebenarnya terkilan.. tapi yang pergi tetap pergi.. menangis darah sekalipun tiada guna.. Allah lebih menyayangi dia.. tapi aku bersyukur sebab 2 minggu sblm tu kami sempat berborak dalam telefon.. n aku sempat melawat dia semasa nazak..sempat ku bisikkan kalimah syahadah itu di telinganya.. sempat aku bacakan yaasin saat dia koma di hospital.. sempat aku usap kepalanya, tangannya.. dan kakinya.. 
 sebenarnya hatiku lega kerana penderitaan atok aku tidak berpanjangan.. aku redha.. begitu juga dengan ahli keluarga yang lain..
kejadian ni betul2 wat aku blur.. aku xtau nak inform sapa except my bro n sis yg study di kuching & perak.. blur.. sorry lau sesapa yang tak terinform ok..

hidup itu insyaallah.. mati itu pasti.. ajal jodoh semua di ketentuan Allah.. terima lah qada' & qadar nie..
semoga rohnya ditempatkan di kalangan orang yang beriman dan Ya Allah ampunkan lah semua dosa-dosa nya ya Allah..

Monday, January 10, 2011

Baru aka new = Azam?

for a few week entah kemana aku pergi.. bukan menghilang tapi mencari ilham dan idea.. sampai aku tak sedar da masuk tahun 2011 rupanya... poor of me.. :( ..biarkan.. mari merepek meraban bersama ku..ok selalu nya (memang selalu sangat)..asal masuk tahun baru jer.. mesti orang akan tanya , "APA AZAM KORANG TAHUN NIE?".. ya.. perkataan AZAM tu jadi persoalan setiap kali masuknya tahun baru mengikut masihi... ada yang kata nak berubah jadi lebih cantik/kacak.. ada yang kata nak jadi kaya.. ada yang kata nak berubah jadi baik (dari segi apa..aku pun tak tahu).. ada yang kata itu.. ada yang kata ini.. macam2 la.. tapi kan.. sejauh mana azam yang ditanam awal tahun baru itu akan terlaksana sebelum mencapai target yang diingini? sekadar lisan sahaja atau untuk memenuhi syarat tahun baru ? sebab kebanyakannya (yang ak tahu la) azam tu hanya azam, kata-kata yang bisa keluar dari mulut tanpa ada tindakan susulan dan dihiasi dengan angan-angan tanpa ada noktahnya.. (tapi ok la at least ada juga impian daripada tiada.. what a dull life la macam tu).. hanya segelintir yang ku kenali sahaja benar2 melaksanakan apa yang diimpikan.. soal tercapai atau tidak itu belakang cerita.. janji usaha kita itu sudah ada..dan i believe that a little effort give at least a little positive change in our life.. sekecil2 mana pun usaha kita itu, pasti ada imbalannya juga tapi mengikut kadar usaha yang dilakukan oleh kita juga.. Allah itu Maha Adil.. ^_^..agpun itu kan untuk perubahan diri masing2.. konklusi nya.. bila berazam berusaha la jangan sekadar omongan kosong dan bermegah2 dengan azam itu.... kuatkan semangat diri anda.. TRY to make wish come true..mana la tau pendek umur ker sakit ker apa ker..nanti bila terbit rrasa menyesal pastu mula berkata " kalau lah aku wat bersungguh azam aku tu dulu..mesti aku tak jadi camnie"..no regret no painful tapi ingat kita hanya merancang tuhan yang menentukan... setiap gerak kita untuk menuju ke arah kebaikan pasti memberi impak positif dalam diri..lebih matang dan terus ke hadapan..yang lepas jangan dirintih lagi.. cukuplah sebagai peringatan mahupun kenangan dalam hidup ini.. we're move on for own good sake.. ^_*... 

ps:azam aku? hahaha..x payah ditanya.. simple jer.. agpun azam tu buat masa awal muharamm ari tu.. alhamdulillah kehidupan ku lebih tenang sebelum nie.. dan azam x semestinya kena tunggu tahun baru..start a new life when u need a change.it just need a little courage to pursue u.. mAy Allah bless u